Topiaria

Acest cuvant ciudat este numele unei tehnici complexe si a unei vechi traditii europene de aranjare a vegetatiei din spatiile verzi. Dar sa vedem cum anume se procedeaza in cazul topiariei, unde se practica si mai ales de ce Balauri, camile, masini de epoca, bile, cuburi si piramide, dar toate vii si de nuante verzi. Ce au toate acestea in comun? Sunt facute din plante. Tehnica tunderii arbustilor (tufelor) in diverse forme poarta numele de topiaria. De la simple aliniamente cu rol de gard viu, la ample compozitii abstracte de forme geometrice combinate in fel si chip, rezultatele acestei tehnici depind doar de imaginatia celui care o pune in practica. Intretinerea cere un volum mare de munca, dar efortul merita

CREATIVITATE ANTICA

Originile modelarii vegetale se pierd in negura timpului. Se pare ca romanii au fost cei care au lansat aceasta moda. In Evul Mediu, Europa pastreaza traditia in gradinile castelelor si in manastiri, ca mai apoi aceasta sa cunoasca un succes formidabil in epoca Renasterii italiene si franceze. Anglia va prelua tehnica in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea. In zilele noastre, formele aliniate sau volumele geometrice clasice au fost duse mai departe, trecandu-se de la toate animalele imaginabile pana la masini de curse, motociclete sau jucatori de golf. Contemporaneitatea trebuie sa se regaseasca in aceasta forma de arta peisagistica, asa ca nu e de mirare faptul ca sunt preluate simboluri sau imagini actuale.

La formele modelate artificial, se pot folosi specii foarte variate, acest catelus, spre exemplu, fiind imbracat cu Ficus Repens.

Forme mai simple animaliere se pot realiza si prin metoda clasica topiaria, Buxusul fiind un material usor de modelat si nu atat de scump ca si Taxus.

DE LA CLASIC LA MODERN

Tehnica clasica este aceea de tundere a unei plante cu foarfeci speciale, forma fiind sustinuta fara elemente ajutatoare. Practic, prin modul de aranjare a diversilor arbusti, intrebuintandu-se unelte minime, rezulta forme speciale care parca dau viata gradinilor. Un fel de statui vii, din plante, ce sunt mereu surprinzatoare. Speciile cel mai des folosite in acest scop sunt Buxus Sempervirens si Taxus Baccata. Mai nou s-a inventat o alta tehnica pentru topiaria, care nu se rezuma doar la tunderea inspirata a vegetatiei. Se realizeaza un cadru din sarma groasa pe forma dorita, care se umple cu un soi de rumegus. La suprafata se imbraca apoi forma cu plante agatatoare sau rasaduri, care la fel se tund periodic pentru a pastra forma dorita. Desi nu este topiaria autentica, lucrarea pe schelet metalic se poate realiza in timp mai scurt si poate chiar cu o usurinta mai mare in modelare. In plus, permite realizarea de ansambluri mai mari ca dimensiuni si amplasarea lor in diverse zone nu numai in spatiile prielnice dezvoltarii diverselor specii de arbusti sau plante.

KITSCHUL VERDE

Atentie mai ales la figurinele de genul iepurasi, inimioare si alte dulceturi, pentru ca acestea se apropie de zona kitschului. Nu va lasati dusi de val cand va hotarati sa va ambientati gradina cu forme topiaria. Cautati originalul si veti surprinde esenta acestei metode de infrumusetare a spatiilor verzi. Pentru a intelege pe deplin ce inseamna o lucrare de referinta in gen topiaria, e bine sa aruncam un ochi catre gradinile Levens Hall (Anglia) sau Chateaux Villandry din Franta. Orice s-ar spune, piesele si ansamblurile topiaria sunt irezistibile. Mereu verzi, fiind realizate mai ales din specii cu frunzis persistent, atrag atentia si imprima veselie.

O lume fantastica se afla la Levens Hall in Anglia, tara gradinilor topiaria de dimensiuni mari.
(sursa Jurnalul.ro)

Silva Group Romania colaboreaza cu cele mai prestigioase companii specializate in Topiaria si poate facilita clientilor sai Exclusiv Orice Model si-l imagineaza. Durata livrarii unui model personalizat exclusiv este de minim 2 luni, functie de stoc si complexitate.

Modele de topiaria